24 Jun Η ηλιοπροφύλαξη ως τρόπος ζωής για όλη την οικογένεια
Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και υγείας τόσο ψυχικής όσο και σωματικής. Είμαστε ευλογημένοι που ζούμε σε μία χώρα με άπλετη ηλιοφάνεια. Ωστόσο παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις βλαπτικές επιδράσεις του, που μπορεί να οδηγήσουν σε έγκαυμα, φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος . Η αντιηλιακή προστασία καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις ηλικίες και ο καλύτερος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή αποτελούν αναμφισβήτητα τα αντιηλιακά προιόντα που δρουν ως φίλτρα προστασίας απένανατι στην υπεριώδη ακτινοβολία, εξασφαλίζοντας έτσι τον χρόνο στο δέρμα να παράγει μελανίνη και έτσι να αυτοπροστατεύται.
Τα ερωτήματα βέβαια που εύλογα κατακλύζουν τους γονείς είναι πολλά από το τί ειδους αντιηλιακό να διαλέξουν, σε τι μορφή, με τι δείκτη προστασίας , πώς , πότε και γιατί.
Καιρός λοιπόν να φρεσκάρουμε και πάλι τις γνώσεις μας για τη συνετή έκθεση στον ήλιο και το κυριότερο να βρούμε τον τρόπο να τις ενσωματώσουμε στην καθημερινότητα μας.
- Στις μικρές ηλικίες προτιμάμε αντιηλιακά με αμιγώς φυσικά φίλτρα .
Η γραμμή αυτή αποτέλεσε και σύσταση του FDA σε μία μελέτη που διεξήγαγε την προηγούμεη χρονιά επάνω στην ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των αντιηλιακών. Τα φυσικά φίλτρα (διοξείδιο του τιτανίου, οξείδια του ψευδαργύρου) δεν απορροφώνται από την επιδερμίδα αλλά παραμένουν εκεί και μπλοκάρουν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας αντανακλώντας την. Με το δεδομένο ότι δεν απορροφώνται από το δέρμα ούτε τα ίδια, ούτε η ακτινοβολία του ήλιου, θεωρούνται πιο ασφαλή για τα παιδιά, δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν κάποια λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και επιπλέον λόγω της σύστασής τους είναι λιγότερο ερεθιστικά για το δέρμα. Το μειονέκτημα τους είναι ότι λόγω της παχύρευστης σύστασής τους εφαρμόζονται δύσκολα και αισθητικά δεν κερδίζουν σίγουρα τις εντυπώσεις με το παχύ άσπρο φιλμ που δημιουργούν κατά την επάλειψη τους.
Τα χημικά φίλτρα που περιέχονται στην πλειοψηφία των αντιηλιακών απορροφώνται από την επιδερμίδα (γι αυτό και χρειάζονται εφαρμογή 15-30min πριν την έκθεση στον ήλιο) και στη συνέχεια απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την καθιστούν ανενεργή. Αν και είναι πιο πρακτικά στην εφαρμογή τους, σχετίζονται ωστόσο με αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως ζητήματα ασφάλειας και παρενεργειών. Στο εμπόριο κυκλοφορούν και αντιηλιακά μόνο με φυσικά φίλτρα αλλά κυρίως συνδυασμοί χημικών και φυσικών φίλτρων, που έχουν ως στόχο την μέγιστη προστασία και την καλύτερη υφή.
- Όλα τα παιδιά χρειάζονται προστασία με ευρέως φάσματος αντηλιακά
Εξίσου σημαντικό είναι το αντιηλιακό να προστατεύει και από τις ακτίνες UVA και από τις UVB γιατί το κάθε είδος ακτίνας προκαλεί διαφορετικούς τύπους βλάβης στο δέρμα. Σε γενικές γραμμές, οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και οι UVA προκαλούν βαθύτερη, πιο μακροπρόθεσμη βλάβη. Και οι δύο ακτίνες UVA και UVB συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματο
- Τα μωρά κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο
Για τον λόγο αυτό και δεν υπάρχουν αντιηλιακά για αυτές τις ηλικίες.
- Προτιμάμε έναν δείκτη προστασίας που να κυμαίνεται από SF20-SF50
Ο δείκτης προστασίας υποδηλώνει τη χρονική διάρκεια που μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο χωρίς να υποστούμε ηλιακό έγκαυμα. Δηλαδή, εάν κοκκινίζουμε μετά από Χ min έκθεσης στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντηλιακού, με χρήση αντιηλιακού με δείκτη προστασίας 30 μπορούμε να παραμείνουμε στον ήλιο 30* Χ λεπτά.
Ο δείκτης προστασίας βέβαια πρόκειται για μία εντελώς θεωρητική ένδειξη και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα αντιηλιακά δεν μας προστατεύουν πλήρως από τον ήλιο που πρακτικά σημαίνει πως δεν πρέπει να καθόμαστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Προτιμάμε τα αντιηλιακά σε μορφή κρέμας παρά σε σπρέι
Τα σπρέι έχουν γίνει δημοφιλή τελευταία λόγω της τεράστιας ευκολίας στην εφαρμογή τους ωστόσο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μία ομοιόμορφη και πλήρη κάλυψη και κατ ‘επέκταση ούτε την ιδανική προστασία από τον ήλιο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για πρακτικούς λόγους συμπληρωματικά και ενισχυτικά.
- Η σωστή επιλογή του αντιηλιακού είναι το πρώτο βήμα…η σωστή χρήση και εφαρμογή το δεύτερο και σπουδαιότερο.
Τα συνηθέστερα λάθη στη χρήση των αντιηλιακών αφορούν την ποσότητα επάλειψης, τον χρόνο και την ανανέωση της εφαρμογής τους .
Μικρή δόση αντιηλιακού ελαττώνει τον βαθμό προστασίας του μέχρι και 50 %. Προκειμένου να εξασφαλίσουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη δράση τους θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού κατά την επάλειψη, που αντιστοιχεί σε 2mg/cm2 επιφάνειας σώματος και πρακτικά είναι περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας για το σώμα ενός μικρού παιδιού ή ένα σφηνοπότηρο για μεγαλύτερα παιδια. Εφαρμόζουμε το αντιηλιακό σε όλα τα ακάλυπτα σημεία του δέρματος και φυσικά στο πρόσωπο, τα αφτιά, τα χέρια και τα χείλη 15-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και ανανεώνουμε τη χρήση του αντιηλιακού τουλάχιστον κάθε 2 ώρες ή και πιο συχνά αν έχουμε ιδρώσει η κολυμπήσει.
Η χρήση παλιών σκευασμάτων δεν προσφέρει την απαραίτητη προστασία
- Μη ξεχνάτε ότι το αντιηλιακό προστατεύει εν μέρει από τον ήλιο.
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία είναι η αποφυγή της. Αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 4:00 το απόγευμα. Εάν το παιδί είναι εκτός σπιτιού εξηγήστε του ότι όταν η σκιά του στον ήλιο γίνει κοντύτερη από το ανάστημα του σημαίνει ότι οι ακτίνες είναι έντονες και επικίνδυνες.
Εκτός από το αντιηλιακό, στα μέτρα ηλιοπροφύλαξης περιλαμβάνονται πλατύγυρα καπέλα, ανοιχτόχρωμα ρούχα που και γυαλιά ηλίου. Επιλέξτε ρούχα από σφιχτά υφάσματα που δεν μπορείς να δεις μέσα από αυτά αν τα σηκώσεις στο φως. Προσπαθήστε να καλύπτονται οι ώμοι και ο αυχένας του παιδιού, καθώς δέχονται το μεγαλύτερο ποσό ακτινοβολίας και είναι οι συνηθέστερες θέσεις εγκαυμάτων.
Όπως αντιλαμβανόμαστε η χρήση των αντιηλιακών είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, με τις απαραίτητες όμως προυποθέσεις.
Η υπερβολή δεν βοηθά κανέναν η προστασία αντιθέτως όλους.
Καλό καλοκάιρι!