Loader
 

7+1 πρακτικές για έναν επιτυχημένο θηλασμό

Όλα τα θηλαστικά είδη πίνουν το γάλα του είδους τους εκτός από τον άνθρωπο. Για ποιον λόγο ο άνθρωπος καταστρατηγεί αυτόν τον δρόμο της φύσης; Οι λόγοι πολλοί… και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης αποδίδεται σε λανθασμένες ή παραπλανητικές πρακτικές που ακολουθούνται τις πρώτες σημαντικές ημέρες μετά τον τοκετό. Επειδή όμως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός ας δούμε κάποιες πρακτικές που δοκιμασμένα οδηγούν στην επιτυχημένη εδραίωση της γαλουχίας.

 

1. Αξιοποιήστε την περίοδο της εγκυμοσύνης ως μία περίοδο ενημέρωσης και προετοιμασίας σε θέματα  και πρακτικές που αφορούν στον θηλασμό και αποκτήστε την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε. Σε συνεργασία με κάποιον ειδικό αναγνωρίστε τυχόν παραμέτρους που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον θηλασμό π.χ. εισέχουσες, επίπεδες θηλές και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα.
2. Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει ο πρώτος θηλασμός και να εδραιωθεί με πλήρη επιτυχία, είναι αμέσως μετά τη γέννηση ή κατά την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Τοποθετήστε το νεογέννητο στο στήθος και αφήστε το να ακολουθήσει ενστικτωδώς τον δρόμο της φύσης. Καθώς το αντανακλαστικό του θηλασμού είναι πολύ ισχυρό κατά την πρώτη ώρα, το νεογέννητο είναι σε μία εγρήγορση που το διευκολύνει να ξεκινήσει τον πρώτο θηλασμό. Επιπλέον με την πρώτη διέγερση του στήθους απελευθερώνεται η ωκυτοκίνη, η «ορμόνη της αγάπης», που διευκολύνει τη ροή του γάλακτος και ενισχύει το ψυχικό δέσιμο  μητέρας βρέφους.
3. Ανεκτίμητης αξίας ήδη από τον πρώτο θηλασμό είναι η επαφή δέρμα-με-δέρμα καθώς αποτελεί την καλύτερη προσαρμογή του μωρού στο εξωμήτριο περιβάλλον. Ο γνώριμος χτύπος της καρδιάς και η μυρωδιά του δέρματος καταστέλλουν το στρες του μωρού. Επιπλέον το μωρό αποικίζεται με τα αβλαβή μικρόβια της μαμάς Επιπλέον βοηθά στην παραγωγή της ωκυτοκίνης και το βρέφος θηλάζει πιο αποτελεσματικά. Έχει βρεθεί ότι τα νεογέννητα που έχουν επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά τον τοκετό έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να θηλάσουν αποκλειστικά.
4. Εφαρμόστε στο μαιευτήριο την πρακτική “rooming in”, δηλαδή τη συν διαμονή μαμάς-μωρού για όλο το 24ωρο στο ίδιο δωμάτιο. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για τη νέα μαμά να μάθει το μωρό της και να  αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση σε πρακτικά ζητήματα που σχετίζονται με τον θηλασμό και την φροντίδα του νεογέννητου
5. Θηλάστε ελεύθερα,  χωρίς ρολόγια, πρόγραμμα και συγκεκριμένη διάρκεια ακούγοντας μόνο τα σημάδια πείνας και κορεσμού του μωρού σας. Μάθετε να αναγνωρίζεται πρώιμα τα σημάδια πείνας του μωρού σας και να θυμάστε ότι το κλάμα είναι σημάδι προχωρημένης πείνας που δυσκολεύει τη σωστή προσκόλληση στο στήθος.
6. Ήδη από το μαιευτήριο εξοικειωθείτε με τις διάφορες στάσεις θηλασμού και υιοθετείστε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Αξιοποιείστε την παρουσία του έμπειρου προσωπικού και ζητήστε βοήθεια προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας προσκολλάται σωστά στο στήθος. Το σωστό πιάσιμο της θηλής είναι αυτό που εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό θηλασμό και να θυμάστε ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να είναι επώδυνος.
7. Θηλάστε αποκλειστικά, χωρίς τη χρήση οποιοδήποτε άλλου υγρού(ξένο γάλα, νερό, τσάι) πλην του μητρικού γάλατος . Επειδή η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και ζήτησης, η χρήση άλλων υγρών μειώνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος και δυσχεραίνει την εγκατάσταση αποκλειστικού θηλασμού. Επίσης πιπίλες και τεχνητές θηλές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση θηλών.
8. Φροντίστε από την αρχή να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε (ιδανικά όταν κοιμάται το μωρό σας), να τρέφεστε και να ενυδατώνεστε επαρκώς.

 

 

photo© freepik.com