Loader
 

H καραντίνα μπορεί να μας κάνει καλύτερους γονείς…

Ουδέν κακόν αμιγές καλού… Μπορεί η καραντίνα να μας στέρησε πράγματα αυτονόητα και δεδομένα της καθημερινότητας μας, ωστόσο χαλάρωσε τους ρυθμούς ζωής, έφερε τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά και έδωσε τροφή για σκέψεις και για επαναπροσδιορισμό του τι πραγματικά έχει αξία. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις που δημιούργησε με τα παιδιά μας, η μέχρι πρότινος πολυάσχολη ζωή μας και να δώσουμε πολύτιμα μαθήματα ζωή δεν διδάσκονται αλλά αποκτώνται ως εμπειρία

  • Διανύουμε όλοι μία πρωτοφανή αγχωτική  περίοδο, ταυτόχρονα όμως μέσα από τις δικές μας αντιδράσεις διαμορφώνουμε και τις απαντήσεις των παιδιών μας στο στρες. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στρεσογόνα συναισθήματα εποικοδομητικά  για να χτίσουμε ανθεκτικότητα και μηχανισμούς αντιμετώπισης για τις προκλήσεις της ζωής τους! Ο στόχος δεν είναι να προστατεύσουμε ένα παιδί από τον φόβο αλλά να το εκθέσουμε σε αυτόν με αισιοδοξία όμως και θετική στάση που θα του δώσει έτσι το κουράγιο να μην αφήσει τον φόβο να το σταματήσει.
  • Μέχρι τώρα μεγαλώναμε τα παιδιά μας, σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, υπεραπασχολημένα στην επίτευξη ακαδημαϊκών στόχων, χωρίς ελεύθερο χρόνο, αλλά και υπερπροστατευμένα   με ελάχιστη εμπλοκή στον αληθινό κόσμο. Η ευτυχία και η επιτυχία στη ζωή όμως έρχεται από την ικανότητα σύνδεσης, κοινωνικοποίησης και ανάληψης ευθυνών. Ας  επενδύσουμε λοιπόν τον χρόνο και την ενέργεια μας να προλάβουμε να διδάξουμε στα παιδιά σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού, να φτιάχνουν το κρεβάτι τους, να τακτοποιούν τα ρούχα τους και τα παιχνίδια τους, να στρώνουν το τραπέζι και τόσα άλλα. Είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να μάθουν να  αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων μέσα από δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας όπως μιλώντας με τους παππούδες online, παίζοντας με αδέρφια, μοιράζοντας παιχνίδια.
  • Μέχρι τώρα η ψηφιακή τεχνολογία αποσπούσε κυρίαρχα την προσοχή και τη διαθεσιμότητα πολλών γονέων. Συνδεθείτε συναισθηματικά με τα παιδιά σας ,παρασυρθείτε από τα ενδιαφέροντα τους και επιτρέψτε τους να καθοδηγήσουν αυτά το παιχνίδι. Αγκαλιαστείτε, χαμογελάστε, χορέψτε, διαβάστε. Ο Αϊνστάιν έλεγε « αν θέλεις το παιδί σου να γίνει έξυπνο διάβασέ του παραμύθια…αν θέλεις να γίνει εξυπνότερο διάβασέ του ακόμα περισσότερα παραμύθια». Τώρα που υπάρχει χρόνος δημιουργείστε μία όμορφη ιεροτελεστία ύπνου που να περιλαμβάνει την αφήγηση παραμυθιών/βιβλίων καθώς φαίνεται να λειτουργεί αγχολυτικά αλλά και  να ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας του λόγου και άλλων γνωστικών λειτουργιών.
  • Η καραντίνα μπορεί να συνοδεύεται και από μεγάλες δόσεις πλήξης και αδράνειας. Μην αισθάνεστε ενοχές που τα παιδιά σας νιώθουν βαρεμάρα, ούτε την υποχρέωση να τους διασκεδάζετε συνεχώς και να είναι διαρκώς απασχολημένα. Η βαρεμάρα είναι δώρο για τα παιδιά που μπορεί να χαρίσει βαθύτερη γνώση τους εαυτού τους, να ξυπνήσει τη δημιουργικότητα  τους και να τα  κάνει αυτόνομα και ανεξάρτητα . Τώρα είναι η ώρα να διδάξουμε τα παιδιά να είναι λειτουργικά και σε συνθήκες μονότονες και βαρετές καθώς και να  απολαμβάνουν την πλήξη ως μία ευκαιρία για συλλογισμό και εξερεύνηση. Δώστε ευκαιρίες για πλήξη και μην χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως αντίδοτο στην ανία τους.Το αποτέλεσμα θα είναι η καλλιέργεια μια παθητικής και εξαρτημένης στάσης για το πώς να καλύψουν το κενό τους όταν βαριούνται.

Έχουμε τόσα πολλά και οι αληθινές μας ανάγκες για ευτυχία είναι λίγες και απλές. Δώστε μαθήματα ζωής στα παιδιά σας και γίνεται το πρότυπο για ότι θέλετε να μεταδώσετε. ΑΞΙΖΕΙ